You Are Here: Home » News » Movimiento De Regeneración Nacional: Yo Soy 132

Movimiento De Regeneración Nacional: Yo Soy 132

Beste Mevrouw/Meneer,

Allereerst willen we ons aan jullie voorstellen,

De Mexicaanse Beweging voor Nationale Vernieuwing (MORENA) is een in 2007 opgerichte onafhankelijke burger organisatie.

Het doel van MORENA is de Mexicaanse maatschappij bewust te maken over de oorsprong en mogelijke oplossingen van de meerdere sociale en politieke problemen in ons land. MORENA is in de laatste jaren uitgegroeid tot een internationale organisatie die op dit moment, naast Mexico (waar MORENA meer dan 4 miljoen leden telt), in meer dan 20 landen wordt vertegenwoordigd, waaronder Nederland.

MORENA-HOLANDA bestaat uit in Nederland wonende Mexicanen, en ook Nederlanders van Mexicaanse afkomst met een gemeenschappelijke doel: Iets te kunnen betekenen in de hervorming en ontwikkeling van ons land.

Wij willen jullie graag op de hoogte brengen van de huidige politieke omstandigheden in Mexico. In México zijn dit jaar op 1 juli presidentsverkiezingen.

Op dit ogenblik woedt de strijd vooral tussen de door de media gepromoot rechtse kandidaat Enrique Peña Nieto (EPN) en de leider van de centrumlinkse coalitie Andres Manuel López Obrador (AMLO), al heeft de regering (en met haar de media) bijzonder haar best gedaan om laatstgenoemde zo lang mogelijk te negeren. Inmiddels heeft zich vanuit Mexico wereldwijd een netwerk onder Mexicaanse jongeren gevormd dat zijn hoop gezet heeft op een overwinning van López Obrador. Juist omdat deze kandidaat al zeker twintig jaar stelselmatig door de Mexicaanse machthebbers wordt geboycot, door verkiezingsfraude, zwartmakerij, angstvorming, enz., is het de moeite waard extra aandacht te besteden aan de huidige verkiezingsstrijd.


Op 11 mei jl bezocht Peña Nieto een bekende privé universiteit in de deelstaat Mexico (Universidad Ibero-americana). Hij deed dat onder in Mexico bekende en ook verguisde voorwaarden zoals: hij zou alleen vooraf bekende vragen beantwoorden; minstens 50% van het publiek moest uit verklaarde aanhangers van zijn partij bestaan. Er bleef nauwelijks plaats vrij voor studenten die kritisch stonden tegenover de kandidaat. Hierdoor escaleerde het protest en Peña Nieto blies een droevige aftocht. Aanvankelijk kregen de protesterende studenten de volle laag in de media, maar dat zorgde weer voor een discussie op universitair niveau waarbij de kwalijke rol
van het mediacircus rondom Peña Nieto werd blootgelegd.

Ter ondersteuning van de 131 studenten die in de Ibero protesteerden, is de beweging “yo soy 132″ (“ik ben 132″) ontstaan, vooral tegen de manipulaties van het nieuws door de media en tegen de kandidaat van de PRI. Deze studenten/jongerenbeweging (gesteund door vele academici) is zeer actief via de social media en hoewel zeker niet alle aanhangers pro-López Obrador zijn, heeft dit incident een veel actievere participatie van jongeren getriggerd via internet en concreet op straat, ook vóór de kandidaat van de Movimiento Progresista.

Tegelijkertijd is ook het bewustzijn gegroeid van een mogelijke fraude, zoals gedocumenteerd in 1988 (de telsystemen van het Federale Verkiezingsinstituut –IFE vielen uit), 2006 (een verschil van minder dan 1% in de officiële uitslag en het “kwijt raken” van een groot aantal stembussen). In beide gevallen was er sprake van de mogelijke overwinning van een kandidaat van de linkse coalitie (Cardenas Solórzano en López Obrador). Met nieuw elan is de verkiezingsstrijd in de maand mei dus losgebarsten, inmiddels is duidelijk dat Peña Nieto (kennelijk gesteund door Fox –PAN- en Salinas –PRI) zijn grootste tegenstander heeft in López Obrador .

Andrés Manuel López Obrador is de enige kandidaat die daadwerkelijk heeft laten zien dat hij plannen heeft om de armoede in Mexico aan te pakken. De sociale ongelijkheid in het land (met zijn meer dan 100 miljoen inwoners) is onder de regeringen van PAN en PRI alleen maar toegenomen. De werkeloosheid onder jongeren in het algemeen is groot, maar gevaarlijk groot onder de armen. Het zijn vooral de ongeschoolde jongeren uit de achterstandsbuurten die nu
aansluiting zoeken bij de drugskartels om te ontsnappen aan de misère. Met de globale crisis zijn zelfs de ontwikkelingskansen voor jongeren uit de middenklasse veel kleiner geworden. Zij voelen nu ook de noodzaak tot verandering en dat verklaart hun steun voor de kandidaat van de Movimiento Progresista.

De beweging voor nationale vernieuwing (MORENA) heeft bekend gemaakt het regering- en hervormingsproject van López Obrador te steunen. MORENA heeft veel aanhang en op 20 mei 2012 zijn wereldwijd (in steden zoals Parijs, Madrid, Barcelona, Rome, Berlijn, Zürich, Abu Dhabi, Londen, Brussel, Canberra, Montreal, Ottawa, Beijing, en ook in Amsterdam op het Museumplein, in totaal meer dan 25 landen) demonstraties gehouden door Mexicanen om de verkiezingsstrijd in Mexico internationaal op de agenda te zetten. Het tomeloze geweld, de corruptie en de sociale
ongelijkheid hebben van dit enorm grote en rijke land voor het merendeel van de bewoners een onbetrouwbare woonplek gemaakt, de jongeren pikken het niet meer.

Misschien kan het hervonden politieke activisme onder de jongeren en de nieuwe solidariteit (met elkaar en met het land) binnen de middenklasse onder leiding van een president die zich meer richt op de problemen en oplossingen in zijn land dan op zijn eigen bankrekening en die van de multinationals de uitweg zijn voor Mexico. López Obrador heeft op kleine schaal laten zien dat hij onderwijs, medische en sociale zorg en micro-economische initiatieven wil stimuleren. Pas als
Mexico intern een echte democratie wordt, kan het volwaardig meespelen op internationaal niveau. Een eerlijk verloop van de komende verkiezingen zal cruciaal zijn en internationale aandacht hiervoor is nodig om druk uit te oefenen op de huidige regering en om alle intenties van fraude en mediamisbruik in de kiem te smoren.

Daarom zou het voor ons veel betekenen wanneer jullie partij een standpunt bekend kan maken ter ondersteuning van de brief die wij aan het Europese Parlement hebben verstuurd (zie bijlage) met het verzoek een streng toezicht te houden op de Mexicaanse verkiezingen van 1 juli a.s.

Met Vriendelijke groeten
Namens het bestuur van Morena-Holanda,
Dalinda Isabel Sánchez Vidaña , Guillermo Quintero Rojas
Morena Comité Holanda
Sibeliusplein 94
3122 XA Schiedam
morenaholanda@live.com.mx
+31 631947884
+31 646015282

 

About The Author

Number of Entries : 435

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress

Scroll to top