You Are Here: Home » Featured » Zaterdag, 14 juli: Wees solidair met de ontslagen werknemers van Turkish Airlines (THY)

Zaterdag, 14 juli: Wees solidair met de ontslagen werknemers van Turkish Airlines (THY)

De werknemers van Turkish Airlines (THY) strijden al zes weken tegen de ontslagen en het stakingsverbod in de luchtvaart. Het bestuur van THY, gesteund door de AKP-regering, wil niets weten van de rechtvaardige eisen van duizenden werknemers. Sterker nog, de bazen worden steeds agressiever tegen de arbeiders die opkomen voor hun rechten.

Bliksemsnel stakingsverbod

De maanden durende cao-onderhandelingen tussen de vakbond Hava-İş en THY waren stuk gelopen. Een bemiddelingscommissie werd aangesteld om de stukgelopen onderhandelingen vlot te trekken. Juist in deze fase heeft de AKP-regering een roekeloze stap gezet. De regering heeft binnen een week de wet gewijzigd en liet luchtvaartdiensten onder het stakingsverbod vallen.

De werknemers hebben deze aanval niet zondermeer geaccepteerd. Als eerste reactie op dit verbod zijn de werknemers voor een dag in staking gegaan. Als gevolg van deze staking heeft het bestuur van THY de werknemers beschuldigd van het houden van een onwettige actie. Per sms werden 305 mensen ontslagen.

Natuurlijk was deze staking legitiem. Bovendien is die uitgevoerd volgens geldende nationale en internationale wetten en overeenkomsten. Wat wel onwettig is, is de houding van het bestuur van THY en de AKP-regering. Het stakingsverbod is in strijd met de artikelen 87 en 98 van het ILO-verdrag, artikel 90 van de Turkse Grondwet en tal van andere internationale verdragen.

Betere werkomstandigheden = veilig vliegen

De THY is in een concurrentiestrijd verwikkeld met vooraanstaande internationale vliegmaatschappijen. Omwille van meer winst worden internationale standaarden terzijde gelegd. Zo wordt de wettelijke rusttijd van het cabinepersoneel niet nageleefd. Op degenen die hiertegen iets zeggen wordt druk uitgeoefend. En degenen die ondanks de druk voor hun rechten opkomen worden per sms ontslagen.

De werkomstandigheden bij THY zijn niet alleen voor medewerkers belangrijk. Goede werkomstandigheden zijn ook van levensbelang voor miljoenen passagiers die met THY vliegen. Het naleven van gemaakte afspraken zijn voor de veiligheid van passagiers van wezenlijk belang.

Stakingsverbod ongedaan maken, ontslagen werknemers weer in dienst nemen, onderteken de cao

Wij, vakbondsmensen, vertegenwoordigers van politieke partijen en organisaties en passagiers van THY,protesteren tegen de houding van de AKP-regering en het bestuur van THY. Op zaterdag 14 juli komen we op Beursplein te Amsterdam bijelkaar  om ons solidair verklaren met de werknemers van THY die voor hun rechten opkomen. We roepen u op om ook naar Beursplein te komen.

Ondertekenaars:

Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Ger Geldhof (Bestuurslid ABVAKABO, voorzitter OR GVB), Marten van den Berge (project coördinator Transnationals Information Exchange, TIE-Netherlands, lid FNV Bondgenoten), Cihan Uğural (Organiser ABVAKABO FNV), Willem Bos (Steuncomité Sociale Strijd), Mehmet Ülger (journalist), Maina van der Zwan (IS), Murat Şekercan (bestuurder/campagneleider FNV Bondgenoten), Nuri Karabulut (voorzitter DIDF), Levent Kepenek (HTIF)

About The Author

Number of Entries : 435

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress

Scroll to top