You Are Here: Home » Articles » Salary cuts in CapGemini: ReINFORM’s letter to employees and trade unions.

Salary cuts in CapGemini: ReINFORM’s letter to employees and trade unions.

Beste vrienden,

Nadat we het bericht zagen dat het bestuur van CapGemini de salarissen van ongeveer 300 werknemer wil matigen tot en met 30% besloten we deze brief aan jullie te sturen. Dit bericht is voor ons heel belangrijk want verschillende mensen die in onze groep actief zijn, hebben vergelijkbare ervaringen in Griekenland gehad als werknemers en vakbondsactivisten.

In Griekenland heeft een wet uit 2010 salariskortingen mogelijk gemaakt in de private sector. Hierdoor is het nu mogelijk dat er individuele afspraken tussen werkgever en werknemer gemaakt worden in strijd met de CAO. Het gevolg daarvan was een dramatische toename van grote salarismatigingen en massale ontslagen in tientallen bedrijven.

Zelfs winstmakende bedrijven, actief op de Beurs van Athene en in internationale handel die weinig last van de crisis hadden, hebben van deze wet geprofiteerd en grootschalige bezuinigingen in lonen en personeel geïmplementeerd. Zoals verwacht, was de aankondiging van salarismatigingen gekoppeld aan ontslagdreigingen. Werknemers die niet akkoord gaan met de kortingen krijgen bijna dagelijks ‘waarschuwingen’ van hun directeuren en ‘herinneringen’ van de afdeling personeelszaken over de vastgestelde bedenktijden. Werkgevers spreken heel vaak direct ontslagdreigingen uit en beschuldigen de werknemers, die weerstand bieden, van egoïsme. “Als jullie je zo egoïstisch gedragen word ik gedwongen een paar individuen op te offeren ten gunste van de hele groep. Anders is de hele exercitie voor niets geweest.” (Beëindiging van een e-mail van een manager van een groot mediabedrijf aan zijn medewerkers waarin hij hen vroeg salariskortingen te accepteren).

Het is belangrijk om hier te melden dat er in Griekenland minder dan 40% van de loontrekkers zijn beschermd door een CAO en dat de werkloosheid is toegenomen tot 27% (zelfs 61% onder jongeren).

Door verschillende voorbeelden uit Griekenland en andere landen, en door de ontwikkelingen in de Nederlandse politiek en maatschappij te volgen, zien we de salarismatigingen bij CapGemini als een voorbode van vergelijkbare maatregelen in veel andere bedrijven. Dit is niets slechts een incident, maar een representatief verschijnsel van een beleid dat in heel Europa geïmplementeerd is. Dit beleid probeert de kosten van de crisis af te wentelen op de gewone mensen ondanks het feit dat zij niet verantwoordelijk voor deze crisis zijn. De bezuinigingen die de Nederlandse regering implementeert in onderwijs, zorg etc. en de miljarden belastinggeld die zijn betaald voor de redding van banken, laten zien hoe het hele beeld eruit ziet.

Voor alle bovengenoemde redenen zijn we erg blij dat jullie samen met de vakbonden een standpunt tegen de salarismatigingen hebben ingenomen ipv te onderhandelen over de hoogte van de kortingen. Dat laatste zou de werknemers misleiden en zou ook de weerstand tegen de salariskortingen blokkeren. Wij hebben ook begrepen dat het bestuur van CapGemini de werknemers tegen elkaar uit probeert te spelen op basis van hun leeftijd zodat de ontslagdreigingen effectief worden en de bezuinigingen makkelijker doorgevoerd kunnen worden.

Volgens ons moeten werknemers weerstand bieden tegen de aanval van de werkgevers betreffende lonen en arbeidsvoorwaarden. We moeten ons gezamenlijk verzetten tegen de trucs die ze gebruiken om hun doelen te bereiken. We kunnen de argumenten van de werkgevers weerleggen met initiatieven en acties die de collectieve identiteit van werknemers bevorderen. Op deze manier kunnen we als werknemers weerstand bieden tegen de poging van werkgevers ons uit elkaar te spelen en ons te bedreigen. Zo kunnen we de werknemers beschermen die nu worden bedreigd, maar ook de werknemers die in de toekomst bedreigd zullen worden.

Bij deze willen we onze steun en solidariteit aanbieden aan deze strijd. De vakbonden kunnen hier een belangrijke rol spelen in de organisatie van de weerstand van de werknemers.

Met vriendelijke groeten,
ReINFORM

www.reinform.nl

About The Author

Number of Entries : 68

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress

Scroll to top