Leverancier van raket MH17 zetelt op de Amsterdamse Zuidas
De raket waarmee vlucht MH17 vorige week boven Oekraïne is neergehaald, is indirect afgevuurd vanaf de Amsterdamse Zuidas. De wapens zouden afkomstig zijn van de Russische wapenfabrikant Rosoboronexport dat via een web van bv’s profiteert van de belastingvoordelen die Nederland biedt. Een vriend van de Russische president Poetin zit in de directie.
Dat meldt 925 (nine to five), een nieuwssite die is opgezet door BN’er Jort Kelder. Op het adres waar de holding volgens de Kamer van Koophandel is gehuisvest, wijst op het eerste gezicht niets op een Russische connectie. Alleen de automerken Renault en Nissan prijken op de geelbruin marmeren gevel van het pand vlak achter de ING aan de Zuidas.
Maar Alliance Rostec Auto BV dat schuil gaat achter dit adres, is in Nederland de piek op de kerstboom van bedrijven die schuiven met geld om maar zo min mogelijk belasting te hoeven betalen. Via allerlei constructies is het verbonden met Rostec, een staatsbedrijf dat de Russische export bevordert, en Rosoboronexport, de Russische wapenfabrikant die jaarlijks 10 miljard euro aan wapens exporteert.
Koude Oorlog
Rosoboronexport is de opvolger van een reeks kleinere Russische wapentuigfabrikanten als MiG (gevechtsvliegtuigen), Sukhoi (onbemande vliegtuigen) en Yakovlev (bommenwerpers). Die bedrijven moesten de Sovjettroepen tijdens de Koude Oorlog met het Westen laten concurreren. Ook de luchtdoelraket waarmee de MH-17 donderdag uit de lucht zou zijn geschoten, stamt uit deze tijd.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig moesten de bedrijven op zoek naar andere afzetmarkten. Die werden gevonden in de wereld van dictators: wijlen kolonel Kadhafi van Libië, Omar-al Bashir van Soedan en Bashar al Assad van Syrië.
De link met Alliance Rostec Auto BV loopt weer via Avtovas een andere spin in het web van bv’s. Deze Russische autofabriek werd eind jaren zestig opgezet in samenwerking met Fiat.
Het is gezien de omstandigheden cynisch, maar de manier waarop Rostec zijn financiën regelt, is niet uitzonderlijk, zegt een onderzoeker op basis van anonimiteit. ‘Het legt nu op een pijnlijke manier bloot wie je vrienden zijn. Het verklaart ook waarom premier Rutte terughoudend optreedt. Nederland is de bakermat voor de Russische elite die hier miljarden heeft gestald.’