You Are Here: Home » Articles » Onderpand voor lening: Goud? Geld? Of toch een zonnig eiland?

Onderpand voor lening: Goud? Geld? Of toch een zonnig eiland?

We found it on www.trouw.nl and you cand find the translation in Greek here.

Een onderpand in ruil voor nieuwe leningen aan Griekenland is en blijft een harde eis voor de Finse regering. Maar wat dat onderpand precies moet zijn, daarover valt te praten. Geld, grond, staatsbedrijven en goud zijn de opties. Ze hebben allemaal voor- en nadelen.
Geld. Die optie heeft de Finland met de Griekse regering afgesproken, zei de Finse minister Jutta Urpilainen vorige week voor haar beurt. Want de andere eurolanden moeten nog instemmen met deze deal en daar lijken ze niet toe geneigd. Het zou gaan om een garantie van circa een miljard euro, terwijl Finland garant staat voor ruim twee miljard.

Geld als onderpand voor geld lijkt vreemd, maar in financiële transacties is alles mogelijk. Nadelen zijn er wel: het geld voor Finland moet Griekenland halen uit het noodfonds EFSF zelf, dat dus nog zwaarder belast wordt. Andere eurolanden zouden zo meebetalen aan de extra garantie voor de Finnen, wat zeker voor zwakke eurolanden als Spanje en Italië onverteerbaar is.

Sterke eurolanden als Nederland en Oostenrijk zien ook niets in de exclusieve Fins-Griekse afspraak. Als die toch doorgaat, willen ze dezelfde regeling – waarmee de hele deal een stuk duurder wordt. Ratingbureau Moody’s waarschuwde al dat de cruciale tweede reddingsoperatie voor Griekenland dan in gevaar komt.

Grond. Minister Jan Kees de Jager (financiën) en premier Mark Rutte hebben al gesuggereerd dat ze wel iets zien in een Grieks eiland. Ingewijden vragen zich af of ze dat serieus menen. Wat moet Nederland met zo’n eiland? Het idee roept zonnige vakantiebeelden op, maar het nieuwe bezit én de plaatselijke bevolking op koloniale wijze uitbuiten lijkt toch enigszins uit de tijd.

Er zijn ook praktische bezwaren. Een goed kadaster ontbreekt in Griekenland en dus zijn oppervlaktes en eigendomsrechten vaak onduidelijk. Bovendien lijkt het politiek onhaalbaar grond in onderpand te geven. De Griekse grondwet stelt dat de staat de grenzen en het territorium garandeert. “Een regering die grond in onderpand geeft, zou als landverrader worden gezien”, zegt een Griekse bron in Brussel.

Staatsbedrijven. Griekenland heeft een ruime keuze aan ondernemingen die in overheidsbezit zijn: posterijen, watermaatschappijen, telecombedrijven en een lucratieve loterij. De exacte waarde is niet altijd duidelijk, maar deze bedrijven kunnen veel geld opleveren.

Toch doemt een probleem op: de bedrijven staan, op aandringen van de EU en het Internationaal Monetair Fonds, op de lijst om geprivatiseerd te worden. Dat moet tientallen miljarden euro’s in de Griekse kas brengen. Diezelfde bedrijven in onderpand geven aan krediteuren doorkruist dit proces.

Goud. De Duitse minister Ursula von der Leyen suggereerde de Griekse goudvoorraad als onderpand te laten dienen voor de euroleningen. Maar ze werd direct teruggefloten door bondskanselier Angela Merkel.

Athene heeft circa 111 ton goud liggen in de kluizen van de centrale bank. Het lijkt niet onlogisch om dit edelmetaal, dat nu niets oplevert, als onderpand te laten dienen. Maar is het voldoende? Dankzij de gestegen goudprijzen is de Griekse voorraad circa 4,5 miljard euro waard. Meer dan genoeg voor de Finnen, maar onvoldoende voor garanties aan alle landen die daar nu om vragen.

‘Populistisch’, zo noemt de Griekse bron de roep om garanties. In Athene hoopt men dat het bij Finland blijft, maar de andere eurolanden zullen zo’n voorkeursbehandeling niet accepteren. “Dat wordt nog een lastige discussie”, aldus een betrokkene bij de Europese Commissie.

“Er moet iets gevonden worden om de Finnen zonder gezichtsverlies naar huis te sturen”, zegt een andere Brusselse bron. “En dat zonder een bom te leggen onder het hele pakket.” Een Europees compromis, met een mix van geld, grond, staatsbedrijven en goud als onderpand voor alle leningen, kan wellicht uitkomst bieden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/2865420/2011/08/25/Onderpand-voor-lening-Goud-Geld-Of-toch-een-zonnig-eiland.dhtml

About The Author

Number of Entries : 393

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress

Scroll to top